Kamptraining (27601)

Op kamp gaan vraagt meer specifieke kennis en vaardigheden van leidinggevenden dan een normale opkomst en daarom is er een aparte kwalificatie ‘Op kamp’. Er zijn twee varianten van deze kwalificatie, afhankelijk van de speltak waaraan je leiding geeft:

• De kwalificatie ‘Op kamp’ – Logeren en bivak – bevers en welpen
  • De kwalificatie ‘Op kamp’ – Kamperen en expeditie – scouts en explorers

Voor deze kwalificaties zijn er kwalificatiekaarten. In de  toelichting bij de kwalificatiekaart kun je precies lezen hoe je de kwalificaties kunt halen en hoe de kaarten werken.

Waar moet je aan voldoen?

Om de kwalificatie ‘Op kamp’ te halen, moet je aan het instapniveau voldoen. Hiervoor heb je de volgende deelkwalificaties afgerond:

1. Spelvisie en spelaanbod
  2. Uitleggen en presenteren activiteiten
  3. Programmeren
  4. Leeftijdseigene

Verder heb je:

• Voor bevers: minimaal twee logeerpartijen van één nacht of meer meegemaakt
  • Voor de andere speltakken: één (zomer)kamp met minimaal vier overnachtingen meegemaakt.

De Kamptraining bestaat uit:

• 1 avond en 1  trainingsweekend waarin alle modules worden behandeld
  • Intervisie met andere leiding
  • Tussen de 2 momenten in de informatie die je hebt gekregen proberen toe te passen bij je eigen groep (het organiseren van je eigen kamp/ het maken van een draaiboek)
  • Het opbouwen van ervaring binnen de groep (onder begeleiding van je Praktijkbegeleider.
  • Het behalen van je Leidingkwalificatie Bevers/Welpen/Scouts

Eindbeoordeling

Als je over de algemene competenties beschikt en de bijbehorende aanvullende competenties hebt behaald en geregistreerd, kan de praktijkbegeleider de kampkwalificatie aanvragen bij de praktijkcoach. Als de praktijkcoach jou geschikt vindt, dan zal hij jou in Scouts Online registreren als gekwalificeerd ‘Op kamp’. Afhankelijk van je speltak zal de kwalificatie die er bij hoort geregistreerd worden. Vervolgens kun je een kwalificatieteken bestellen bij de ScoutShop. In de Kwalificatiewijzer kun je opzoeken door wie een bepaalde kwalificatie aangevraagd of geregistreerd kan worden in Scouts Online.